Gripperin mittauslaite

 Gripperin kalibrointi / mittauslaite.


Grippereiden kanssa treenaaminen voi tuntua, enemmän kuin puulta ja se johtuu lähinnä siitä kun ei oikeasti tiedä paljonko voimaa tarvitaan siihen sulkuun. tästä syystä progressiiviseen treeniin on aika hankala päästä kun toinen voi tuntua jäykemmältä vaikka kahvassa lukee ns. kevyempi versio. Tämä tekee gripperien treenaamisesta melko tylsää sekä samalla kertaa turhauttavaa.
Tuumasta toimeen ja aloin katselemaan  , että minkälaisia vehkeitä sitä on tehty gripperien mittauksiin ja onko vaihtoehtoja tarjolla minkälaisia. Oikeastaan löytyi suurimmaksi osaksi sellaisia jossa gripperi on varren nokassa ja liina gripperin päällä toisella puolen kahvaa ja tähän roikkuvaan liinaan lisätään punnuksia. 


Varmasti hieno ja toimiva systeemi, mutta mielessäni liikkui ajatus, että vie aikaa melkoisen paljon ja minulla ei sellaista juurikaan ole ylimääräistä niin pitää laitteesta tehdä sellainen jossa tämä niin kutsuttu mittaustapahtuma tapahtuu mahdollisimman nopeasti. Näissäkin on keskenään vertailu suht hankalaa tai mahdollisesti jos liinaa levittää ylä osasta sen verran, ettei ota alakahvaan lainkaan kiinni niin mittaustulos on luotettavampi. Tosin jos nämä kaikki itselle punnitsee niin ei ole lainkaan merkitystä, koska silloinhan jokainen gripperi on samalla laitteella punnittu.

Samanlaiset ongelmat tulevat vastaan myös digitaalisessa versiossa, Vaihtoehtoja oikeastaan kaksi, eli vedetään samalla tavalla liinaa kuin yllä olevassa kuvassa ja vetopäähän anturi tunnistelemaan vedettävää voimaa ja toinen vaihtoehto löytyy alta jonka jo rakensin, tosin tuo vedettävä malli on myös työn alla ja koneella jo mallinnettuna, josko ensi viikolla saisin sitten toteutettua suunnitelmasta itse tuotteeseen. Saa nähdä, niin kuin sanoin aikaa on rajallisesti ja askareita on muutenkin enemmän kuin paljon.

Aikani tuota pohdittua , sovelsin tuota vanhanaikaista tekniikkaa nykyaikaiseen vaakaa jolloin mittaustavasta tulee puristava. Eli pitää rakentaa eräänlainen puristin, jotta saadaan gripperi anturia / vaakaa vasten kasaan. Tässä tulee ongelmia gripperin asennon kanssa, jota taas vanhanaikaisessa ns. liina mallissa ei tule. Jos gripperin asettelee vaakatasoon niin gripperin yläkahva on paljon miinuksella kulmaltaan puristavaan kierteeseen nähden ja jos siitä kiristää loppuun asento muuttuu noin 1 cm ja näin ollen ollaan juuri ja juuri huulilla että muljahtaako päältä pois. Joten tällainen vaihtoehto ei voi tulla kyseeseen.

Tästä syystä gripperin joutuu asettamaan pieneen kulmaan, että saadaan työ pystyliike pysymään mahdollisimman hyvin linjassa tai siis siten että siihen ei tule sivuliikettä kuin sen verran, että sanoa saa. Monta kertaa mitattaessa puristusta mitataan vain sulkuvoima vaikka mielestäni on yhtä tärkeää mitata myös voima eri avautumilla. Tästä syystä rakensin myös rakotulkkeja tai blogeja 5 mm välein aina 5 mm 20 mm saakka. Koska noin 19-20 mm on ns. parallel asetus niin siitä syystä mittausasteikko on tämä.
Eli käytännössä mittaustulokset näyttäisi täysin tuulesta temmatuilla luvuilla vaikka tältä.
- 20 mm     5.1 kg
- 15 mm     10.3 kg
- 10 mm     16.8 kg
- 5 mm       23.7 kg
- Kiinni      26,9 kg

Ja painotan nyt edellä tuota yllämainittua, että luvut ovat täysin keksittyjä ja fiktiivisiä, eivätkä ole linjassa minkään mittaustuloksen kanssa vaan toimivat vaan esimerkkinä, jotta saan kerrottua asian siinä muodossa, että vaikka ei olisi grippereitä edes puristellut saisi jyvästä jollakin tapaa kiinni.

Käytännön toteutus minulla meni aikalailla siten, että mitä romuja nurkista löytyi niin sen mukaan rakennetaan, ettei tulisi juuri materiaalikuluja kun omaa aikaa taas ei voi laskea harrastushommissa, niitä tunteja tulee ja menee, mutta rakkaudesta lajiin ja voimailuun.
Takapihan rautaromuista löytyi 40 X 40 mm 4 mm seinämävahvuudella olevaa neliskanttista putkipalkkia. (tiedän tiedän, kestäisi vaikka norsun) Tämä ainoastaan juuri siitä syystä, että sitä oli jo valmiina , eikä tarvinnut lähteä sitä mistään hakemaan ja ostamaan. Säästyy siis materiaalikustannuksissa tuntuvasti. Tein siihen rungon alle ja ns. C puristimen muotoiseksi jolloin kierretangolla saadaan kierrettyä ja kiristettyä gripperiä anturia tai vaakaa vasten ja halusin , että näen sen suoraan näyttötaulusta ja vaa'assa onneksi oli sellainen, ettei sitäkään tarvinnut erikseen lähteä ostamaan.Näissäkin on ne sitten vanhoja liina vaakoja tai laitteita tai nykyaikaisempia laitteita, en usko että keskenään ovat tarkkaan vertailukelpoisia lukemia. Mutta jos mittaa aina samalla tavalla ja samalla vaa'alla niin ne mittaukset ovat kyllä vertailukelpoisia. Tällä viikolla mittaillaan vielä vanhanaikaisella liinakalibrointilaitteella nuo gripperit mitä tuolla mittasin ja katsotaan minkälaisia eroja noilla saadaan aikaiseksi. Tässä tämä blogaus tällä kertaa ja nautinnollisia ja progressiivisia grippitreenejä kaikille.

Kommentit

Suositut tekstit