Voimanosto

 Voimanosto

 Voimanosto on kolmesta eri nostomuodosta koostuva kilpailulaji, jossa lasketaan jokaisen nostomuodon maksimisuoritukset yhteen. Parhaimman yhteistuloksen saavuttanut kilpailija voittaa. Voimanoston kolme nostomuotoa ovat jalkakyykky, penkkipunnerrus ja maastaveto (maastanosto).


Joka nostomuodossa on kolme nostoyritystä ja kilpailijan tulee saada ainakin yksi hyväksytty nosto jokaisesta nostomuodosta. Nostot suoritetaan edellä esitetyssä järjestyksessä siten, että jalkakyykky on ensimmäinen ja maastaveto viimeinen nostomuoto. Jos kaksi kilpailijaa saavuttavat saman yhteistuloksen, ratkeaa sijoitus kevyemmän kilpailijan hyväksi. Kilpailijat jaetaan painoluokkien mukaisiin sarjoihin, jonka lisäksi nuorille ja veteraaneille on olemassa omat sarjansa.

Kolmen nostomuodon yhteistuloskilpailujen ohella järjestetään myös erillisiä yhden nostomuodon kilpailuja penkkipunnerruksessa ja maastanostossa sekä näiden lajien yhteistuloskilpailuja .

Voimanostoa, jossa tukea antavat varusteet ovat kiellettyjä, kutsutaan raw- tai klassiseksi voimanostoksi.

Voimanosto eroaa painonnostosta, jossa kilpailija pyrkii kahdella kädellä temmaten ja työntäen nostamaan mahdollisimman suuren painon. Voimanosto kehittyi painonnoston voimaharjoitteista omaksi lajikseen 1970-luvun alussa. Alun perin maastavedon tilalla voimanostossa oli hauiskääntö.

Voimanoston Lajiliitot


Suomessa toimii kaksi kilpailevaa voimanoston lajiliittoa: Suomen Voimanostoliitto (SVNL) ja WPC-Suomi, joka on osa World Powerlifting Congressia. SVNL toimii kansainvälisen International Powerlifting Federationin (IPF) alaisuudessa. Ammattilaisliitoksi kutsuttu WPC on maailman vanhin ja suurin International Powerlifting Federationin (IPF) ulkopuolella toimiva voimanostoliitto. Suomessa WPC-liitto on toiminut vuodesta 1999.Suomessa toimii myös FPO liitto. Lajiliittojen säännöt eroavat muun muassa varusteiden ja punnitusten osalla. 

Jokaiselle varmasti löytyy jotakin ja toivottavasti kaikki treenaavat kovaa ja pitävät Suomen lippua korkealla ilman lajiliittojen välistä kismaa, koska se ei vie lajia eikä tuloksia eteenpäin. 


Kommentit

Suositut tekstit