Otevoima / Otevoimailu


Otevoima on lihasvoiman mitta tai kyynärvarren lihasten tuottama maksimivoima/jännitys. Sitä voidaan käyttää seulontatyökaluna ylävartalon voiman ja kokonaisvoiman mittaamiseen. Se antaa paremman kokonaiskuvan, kun suorituksen seuraamiseksi suoritetaan useita mittauksia ajan kuluessa. Tutkimukset osoittavat, että pitovoiman heikkeneminen keski-iässä voi ennustaa fyysistä vammaa vanhemmilla vuosilla ja auttaa arvioimaan potilaan yleistä terveyttä. Tarvitset vain käsidynamometrin ja kädensijan vahvuusnormitaulukot. 


 
 
Otevoimaa voidaan käyttää useissa tilanteissa monien terveyteen liittyvien sairauksien arvioimiseen ja seuraamiseen. Otevoima heikkenee ikääntyessämme, mikä alkaa lopulta vaikuttaa jokapäiväiseen elämäämme. Yksinkertaiset asiat, kuten purkkien avaaminen, päivittäistavaroiden kantaminen ja ovenkahvan kääntäminen, tehdään enemmän tai vähemmän vaikeiksi käsien vahvuudesta riippuen. 
Se on myös luotettava indikaattori monista ikääntymiseen liittyvistä terveystiloista. Vuoden 2018 prospektiivitutkimuksessa havaittiin, että paremman otevoiman vahvuus liittyi sydämen rakenteeseen ja toimintaan kuviossa, joka viittaa sydämen liikakasvun ja uudelleenmuodostumisen vähenemiseen. Näiden ominaisuuksien tiedetään liittyvän pienempään kardiovaskulaaristen tapahtumien riskiin.
 Vanhemmilla potilailla, joilla on lonkkamurtuma, varhainen pitovoiman arviointi saattaa tarjota tärkeää ennustetietoa potilaan tulevasta toiminnallisesta kehityksestä.
Vuonna 2017 tehdyssä katsauksessa todettiin, että käden voiman käyttö tapana seurata kognitiivisia muutoksia oli tärkeää ja että käden heikentynyt voimakkuus ajan myötä voi toimia kognitiivisten menetysten ennustajana iän myötä. 

 
Vastaavasti vuoden 2016 katsauksessa havaittiin, että käden vahvuudella on ennustevoimakkuus kognition, liikkuvuuden, toiminnallisen tilan ja kuolleisuuden heikkenemiselle ikääntyneissä yhteisöasuvissa. 
Suositeltiin otevoiman mittauksen käyttöönottoa lääketieteessä iäkkäiden osastoilla osana rutiininomaista vastaanottoarviointia, koska ikääntyneiden sairaalapotilaiden alhainen pitovoima liittyy huonoihin terveydenhuoltotuloksiin, mukaan lukien pidempi oleskeluaika ja kuolleisuus. Suurella osalla iäkkäitä potilaita todettiin olevan riski huonoista terveydenhuollon tuloksista heikon pitovoiman vuoksi, ja he hyötyisivät ravitsemus- ja harjoitustoimenpiteistä.
 Poikkileikkaustutkimus (2020) osoittaa alhaisen korrelaation kädensijan vahvuuden ja alaraajojen (lonkka-, polvi- ja nilkan ojentaja-/koukijalihasten) standardivoimamittausten ja ikääntyneiden naisten toimintakyvyn välillä.

Kommentit

Suositut tekstit